19 juni 2013

Fjärilsdagis

Som jag skrev om tidigare i inlägget om gulltöreln, så har jag en plan för mitt ogräs, brännässlan. Det är så att jag inte hade tänkt att kasta bort brännässlan. Jag försöker gynna djurlivet och då tänker jag naturligtvis på fjärilen. Det ska bli ett fjärilsdagis. :-) Naturskyddsföreningen skriver om detta här. Så planen är att gräva ner de brännässlor jag har på ett och samma ställe, med "barriär" så de inte sprider sig för mycket. Sen är det bara att hoppas att fjärilarna hittar hit. Genom att ha blommor som de gillar t.ex. lavendel och oregano så hoppas jag på att locka dem hit. Även genom att bygga vindskydd hjälper man insekterna på traven. Som gillar lite lugnare läge.
Brännässlan är också ett av de nyttigaste örterna vi har i Sverige, så det blir ju som en köksträdgårdsväxt. Att göra en nyttig soppa på på våren. Läs mer om hur nyttig den är här.

 För fjärilar är nässlor alltså inget ogräs, utan både barnkammare och dagismatsal. Både nässelfjäril och påfågelöga söker efter brännässlor. Citronfjärilen väljer blad av brakved eller getapel för sina ägg. (naturskyddsföreningen)photo by Miriam

1. lavendel
2. oregano

2 kommentarer:

 1. Då vet jag vad jag ska göra med alla dessa brännässlor. Tack för tipset :)
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att man kan vara till hjälp :) hoppas du får många fjärilar. Kram

   Radera

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...