29 juli 2013

4. Växtvalet

Trädgårdsdesign för Tågarpsgården del 4. 

4. Växtvalet

Här finner ni del 1 Lägesanalys och del 2 Entrén, del 3 Trädgårdens rum.
 
Detta ämne har jag redan berört lite i delen om Entrén.  Det först att göra är att ta reda på vilken zon man bor i, enl Lägesanalys. Därefter fundera på vilka typer av växter som passar. Romantiska stilen, modern eller kanske Japansk. Detta sätter grunden för växtvalet. I detta fallet har jag tänkt lättskötta växter, tidstypiska med en nypa modernt. Kolla i tidningar, på nätet ect för att få idéer. Sedan är det bra om man skriver en lista, kanske med lite bilder på vad man vill ha. Då ser man enklare om allt passar ihop. Eller kontakta en trädgårdsdesigner/arkitekt som kan hjälpa dig. Ta sedan med dig listan till plantskolan. Vet man inte vad man vill ha, skriv upp zon, läge, önskad färg, höjd och yta på rabatten (ta kanske en bild och ta med) sen är det bara att fråga personalen vad som kan passa. Ett tips på bra perenner är de som utses av Perennagruppen varje år. I år är det dagliljan som är årets perenn, finns i flera färger.

Träd som inte blir enorma för både framsidan och baksidan: klotlönn, kopparlönn, ginnarlönn, blodlönn, pärlrönn, frukträd (päron, äpple, körsbär), silverpäron, fläder, blodfläder ect.

Pardon Me
Pardon Me Foto: Marie Andersson

 
 För ett hus av den här storleken som jag skriver om här (200kvm) tycker jag att man ska våga ta i lite. Både i färg och form. Använd stora penseldrag. Plantera 5-7st olika plantor av samma sort i stora grupper för att få effekt i en rabatt på ca 5kvm. Kanske även lägga till mindre buskar och träd i rabatten. För en mindre trädgård räcker det kanske med 3-5st olika plantor i en och samma rabatt (ca 2kvm). Hoppas ni förstår hur jag tänker. Om vi i stället tänker oss en kruka så kanske man nöjer sig med 1-2 plantor, max 3 om den är lite större. Fler än så, blir det plottrigt. Samma regel gäller för rabatten.

 Foto Plantagen
En mycket rörig rabatt med för många sorter och färger på liten yta.
 
Två mer harmoniska planteringar. Där man valt en färgskala men använt olika former på blommor och blad. Glöm inte bort växter med bara blad, som gräs och hosta, ett måste är även att slänga ner vårlökar. Dessa två bilder är från värdenspark, en hyresvärd i Göteborg som skapat denna vackra trädgård. Väl värt ett besökt och det är gratis.

Att föredra är att plantera på sensommar, höst. Detta för att man då är lite mer säker på att man inte tar död på växterna p.g.a. torka. Men är du flitig med vattningen går det naturligtvis att plantera på vår och sommar. En tumregel är 2-3 plantor/kvm. Varje grop ca 20-30cm åt alla håll. Vattna gropen innan du sätter ner plantan och efter. Lämna rötterna i fred så återhämtar sig plantan snabbare i sin nya miljö.

Det finns även appar för perenner som denna här. Inga jag provat, har du? De ser lovande ut och kanske kan hjälpa till med valet av härdiga och vackra perenner.
  
Lycka till med växtvalet.
 

Mvh Miriam
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...