1 augusti 2013

Röda vinbär

Röda vinbär Ribes rubrum

Vår buske stod där när vi flyttade in, enorm och inte beskuren på länge. Så varje år sedan dess har den fått lite kärlek, den är fortfarande enorm och växer så det knakar. I år slår den rekord i bär. Busken ger frukt på grenar som är 2-5år gamla så det är nog därför den ger så mycket bär. Grenarna är så tunga att de nästan går av. Kanske dags att bygga lite stöd.
Röda vinbär behöver inte beskäras så ofta, var 2-3e år räcker. Lämplig tid är under växtens viloperiod, senhöst och tidig vår innan den vaknar. Jag rekommenderar dock att man ser över sina buskar varje år i alla fall. Framförallt för att ta bort döda och skadade grenar och inte lämna "stumpar" av grenar som lätt ruttnar. Samma princip gäller som för träd allt dött, skadat, inåtväxande och korsande grenar ska bort. Det ska skapas luft och ljus in i busken för att få fina bär. Viktigt är att klippa stora grenar nära marken för att inte det ska ruttna och ge svampangrepp.

Jag har klippt den under JAS* några gånger och den har inte blivit allt för ledsen för det, så det går om man måste eller inte har möjlighet under hösten. (*Juli, Augusti, September). Jag ger också busken lite träaska på våren, men någon gödning behöver den inte.
photo by Miriam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...