1 september 2013

Vitlök

Nu börjar det bli tid för att plantera lökar, som påskliljor, snödroppar, liljor, vitlök, allium osv. Inga lökar vill ha det blött, lägg gärna några centimeter grus under dem om det är risk för mycket vatten som inte rinner undan. Sen vill de såklart även ha lite benmjöl vid plantering och sedan varje år för att växa och blomma fint.

När det gäller vitlök så går det att plantera vanlig lök från mataffären, men jag rekommenderar starkt att man köper vitlök som är avsedd för odling. Detta för att undvika sjukdomar som kan spridas eller att de helt enkelt inte gror (de kan vara behandlade för att inte gro). Men har man inte möjlighet att köpa det så skulle jag i alla fall köpa ekologisk vitlök. Kändisen inom odling herr Åke Truedsson har länge sålt tomatfrön och nu även vitlök, hemsidan finner du här. Välsorterade plantskolor ska ha vitlök för plantering, det tycker i alla fall jag. Det finns mängder med sorter men tyvärr finns det sällan så många att välja på hos den vanliga plantskolan. Förra årets vitlök blev stor och fin, inte i år. Men sen har det varit knapert med vatten i år så det kan förklara en del. Jag sätter ner en vitlöksklyfta med ca en tummes djup, gärna på en varm och näringsrik plats. Men jag kan också sätta ner dem lite här och där i rabatterna. Jag sätter klyftorna med en handsbredds avstånd ungefär. Vattna och skörda året därefter på sensommar/höst. Läs mer hos David www.postannelund.chilipeppar.com 

Nedan ser ni läcker vitlök som dekoration i ett tennskål, samt del av årets skörd som legat och torkat i växthuset. Jag kan verkligen rekommendera att odla egen vitlök, det är enkelt och ger nästan garanterat resultat. Vitlöken håller väldigt länge också, utan att börja gro, lätt 6 månader.
photo by Miriam

4 kommentarer:

 1. Kul att du gillar vitlöksodling och skriver om det. Det är bra att du avråder från att använda vitlök från grönsaksdisken som utsäde såtillvida du ej vet vad det är för sort, var den odlats, hur den lagrats eller om den är frisk. Det finns vitlök som behandlas för att ej kunna gro men ovanstående punkter är vanligare orsaker till att skörd uteblir. Ekologisk vitlök avsedd för köket rekomenderas inte att odlas då den med större sannolikhet är bärare av smitta.
  Får gärna titta in hos mig och läsa på www.postannelund.chilipeppar.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack David, jag länkar till dig :)

   Radera
 2. Va trevligt:)
  hoppas du har taket kvar efter stormen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack, det var inte så farligt för oss. :)

   Radera

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...