17 oktober 2013

Höstens solceller

Jag märker att det är många som undrar över solceller nu på höst och vintern. Jag skrev ju om detta här, och nu kan jag göra en delrapport. Lampan med den lite större laddytan (från ica maxi) lyser bara lite om det varit en solig dag. Alltså är det tyvärr inte samma starka ljus som på sommaren. Så nej jag rekommenderar inte solcell på vintern, utan kör på vanlig ström. Om du inte gör ett eget 12-volt system med en större solcell som man kanske annars har till båtar eller liknande.


Så här ser det inte ut nu, jag ser knappt stenen och stammen.

Om man inte vill att det ska dra mycket ström finns det många lampor med ljusstarka LED. Som t.ex. den här på Jula, den drar bara 3W. Jag kan tycka att Alla lampor borde vara med ljussensor, för vem vill ha tänt på dagen? Visst det är en kostnadsfråga, men det betalar gärna jag för. Då slipper jag köpa en timer. Min gissning är att det kommer att komma, men marknaden är inte lika snabb som jag. Jag har många tankar och ideér för hur man kan göra bra utebelysning ;) om nån är intresserad?
Markslöjd har ett system där man kan koppla ihop olika typer av lampor tex. en spot eller en slinga (12V). Till detta system kan man koppla en lös ljussensor, du ser den bl.a här. Hela systemet är dock ganska dyrt om man ska ha många meter sladd.

 Har du en lampa som du är nöjd med?

Follow on Bloglovin

4 kommentarer:

 1. Fin belysning....behövs verkligen nu;))..........önskar dej en fin helg!
  Kram bia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Det är verkligen skönt dessa mörka nätter. Ha en fin vecka. kram

   Radera

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...