2 mars 2014

Trädgårdsflytt

Trädgården har börjat vakna och jag har gjort en första städning, se här. Mer trädgårdsinlägg kommer att hamna på min blogg www.livingbymiriam.se Här kommer en kopia på ett inlägg därifrån som handlar om frösådd av basilika. Hoppas ni flyttar med till min andra adress?

Mvh Miriam

Första frösådden blir nästan alltid basilika. Dels för att det är en tacksam krydda som snabbt växer upp, det går åt massor med basilika under sommarens grillmiddagar hos oss. Man behöver inte köpa dyra krukor eller speciallådor för att lyckas med frösådden. Här har jag tagit gamla plastlådor till tomater, perfekt med lock och allt. Gro it Yorself ;-)

Förbered små glasspinnar, tejpar eller annat med frösåddens namn och datum. Det underlättar om några veckor när man börjar fundera på vad man har sått.
- Kanelbasilika
- Storbladig basilika 'Genovese'
Jag lägger pelargonjord i botten ca 1cm. Dels för att den jorden innehåller små lekakulor för bra dränering och den har lite mer näring än såjorden. Sen var det den jorden vi hade hemma. Det gör också att man inte måste plantera om de små liven så fort.
Sedan lägger jag 2-3cm såjord och vattnar igenom jorden så den är fuktig.
Därefter sprider jag ut de små, små fröna och toppar med lite perlit (har du inte det, ta bara vanlig jord). Perlit hjälper till att hålla fukten och ger lite extra ljus åt de små plantorna när de kikar upp.
Sen sprayar jag fröna med en blomspruta, det minskar risken att fröna flyter omkring jämfört med en vanlig vattenstråle. Jag använder vattenflaska med pip eller spryaflaska för vattning, undertiden plantorna växer till sig. Risken att de går sönder av vattnet är ganska stor om du kör vanliga vattenkannan.
Ställ varmt och ljust. Basilika älskar sol och värme. När de växt upp och fått sitt andra par blad, efter det så kallade hjärtbladen, då är det dags att plantera om till en större djupare kruka i vanlig jord. Glöm inte vattna, basilika dricker mycket.

Bild på hjärtblad och karaktärsblad ser ni här.

Follow on Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...