Trädgårdsbelysning

Trädgårdsbelysning

Jag har medverkat i två ljusdesignskurser hösten 2010 i samband med Lights in Alingsås. Jag fick bland annat lära mig att ljussätta hemmiljöer (kök, vardagsrum, hall e.c.t.) och trädgården. Vår lärare var den erkände ljusdesignern Torbjörn Eliasson (Ljusdesigner hos White Arkitekter i Göteborg). En otroligt bra och givande kurs som jag kan rekommendera för er som är intresserade. Nedan följer lite bilder på den praktiska delen i trädgårdsbelysningskursen i Alingsås. Vi var i Kent Schagerlinds trädgård som driver företaget Garden Lights

Jag lärde mig massor och delar med mig av några tips att tänka på:

- Tänk på att ljuskällan inte ska blända ögonen.
- Belys gärna ett fint objekt som t.ex. träd, buske eller liknande.
- Prova att använd olika färgtemperaturer på ljuskällan, blått ljus på tex en kall sten, varmt ljus på en ekstam.
- Sätt en timer och/eller en rörelsesensor så spar du energi och slipper dessutom tända och släcka.
- Prova dig fram med en ficklampa.

Ps, Foto och text kommer från min gammal blogg.

Entrén

Belyst entré Light In Alingsås

Här skulle vi skapa en välkomnande entré. Vi kompletterade belysningen vid dörren med två varmfärgade spottar som belyste två annars mörka hörn vid huset. Mycket effektfullt och snyggt.


Här är del två i den välkomnande entrén. Vi satte en smalspridande spotlight uppe i trädgrenarna som sedan belyste ner över ingången vid grinden. Otroligt vackert! Man ser inte ljuskällan vilket också skapar spänning och minskar risken för bländning. Här ser vi även att färgåtergivningen på den spotlighten är betydligt bättre än den från gatlyktan, som färgar allt orange.

Trädgården


Ett högt träd belyst hela vägen upp med en kraftig spotlight. Man har även belyst marken framför för att inte skapa ett svarta hål mellan huset och trädet. Detta gör att man förlänger rummet ut i trädgården, hela vägen ut till trädet.

Foto: Miriam 

Ovan Tv. Alla duktiga elever letar efter den rätta lampan till deras installation.
Th. Ytterligare ett träd belyst, som ni ser är det bara ett svart hål bakom trädet.
Nedan Tv. Här har man satt en spotlight som belyser ett buskage på andra sidan vattnet. Man förlänger återigen rummet, trädgården.

Vill ni ha lite hjälp med belysning i just er trädgård, kontakta mig!

här ser det ut hos mig hösten 2013.

Lycka till med era ljusinstallationer!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...